Η σεξουαλικότητα στην εφηβεία. Η σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων.

Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα. Aυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη παραγωγή ανδρογόνων στα αγόρια και οιστρογόνων στα κορίτσια.

Η επαφή με το σώμα αυξάνεται και επικεντρώνεται στα γεννητικά όργανα και στα χαρακτηριστικά του φύλου.

 

Αυνανισμός

O έφηβος γίνεται πολύ ευαίσθητος σε χάδια και αγγίγματα που πριν δεν τον αναστάτωναν. Στην αρχή ο έφηβος επιδίδεται σε αυτό-ερωτικές πράξεις που του επιτρέπουν να εκφράσει την σεξουαλικότητα του και να εκτονώσει τη διέγερση που προκαλείται (υπάρχουν φαντασιώσεις και νοητική προετοιμασία για την πραγματική ερωτική πράξη).Ο αυνανισμός συνήθως ηρεμεί τον έφηβο , αλλά δημιουργούνται και κάποια συναισθήματα ενοχής και ντροπής τα οποία πιθανώς να ενταθούν από τις οικογενειακές προκαταλήψεις, την αυστηρότητα των γονέων και την έλλειψη ενημέρωσης ότι ο αυνανισμός είναι ένα φυσιολογικό στάδιο πριν την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης συναισθηματικής και σεξουαλικής σχέσης.

  • Εάν χρειαστεί, και το παιδί σας δώσει την ευκαιρία, μιλήστε ανοιχτά για τις νυχτερινές εκσπερματίσεις-ονειρώξεις και την ύπαρξη κολπικών υγρών στα κορίτσια. Πείτε ότι δεν είναι κάτι κακό η ανθυγιεινό , απλώς τονίστε ότι η καθαριότητα του σώματος είναι σημαντική.
  • Μην προκαλείτε στο παιδί ένοχες, σεβαστείτε την ιδιωτικότητα του και σκεφτείτε ότι ο αυνανισμός έχει σε αυτήν την ηλικία και χαλαρωτική –λυτρωτική δράση. Συζητήστε μαζί του όμως και για διαφορετικές πηγές εκτόνωσης της σωματικής δραστηριότητας και του άγχους όπως αθλητισμός , τέχνη.

 

 

Πως πρέπει να χειρίζονται οι γονείς τον αυνανισμό και την σεξουαλική αφύπνιση των παιδιών τους

  • Εξηγείστε στα παιδιά πως ότι νιώθουν είναι φυσιολογικό και ότι δεν είναι κακό να διεγείρονται. Ο πατέρας πρέπει να βρίσκεται κοντά στο αγόρι και η μητέρα κοντά στο κορίτσι.

Συζητήστε από πολύ νωρίς γύρω στα 11 την ανατομία των γεννητικών οργάνων, θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητα και την αντισύλληψη. Μην περιμένετε τα 13 -14, που πλέον θα αρχίσουν να συμβαίνουν οι αλλαγές , γιατί τη στιγμή που θα αρχίσουν οι έφηβοι να κατακτούν τη σεξουαλικότητα τους μπορεί να βιώσουν οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο αυτό δυσάρεστη  και επιθετική. Είναι λοιπόν προτιμότερο να μιλάμε για αυτά με τα παιδιά πριν την εφηβεία. Άλλωστε οι σημερινοί  έφηβοι είναι υπερπληροφορημένοι για τα θέματα αυτά από την τηλεόραση και τον τύπο. Εμείς πρέπει να φροντίζουμε  κατά τη διάρκεια της εφηβείας να γίνεται προσιτή η πληροφόρηση γύρω από τη σεξουαλικότητα με διάφορους έμμεσους τρόπους (ένα καλό βιβλίο, ένα άρθρο σε ένα περιοδικό).

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ερωτική πράξη μιλάμε ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές και απαντούμε σε όλες τις απορίες των παιδιών . Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν πως μεταδίδονται οι ασθένειες ή πώς μένει έγκυος το κορίτσι. Εξηγείστε τον μηχανισμό και τη φυσιολογία της ερωτικής πράξης. Επίσης μίλησε ανοιχτά για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ,σε περίπτωση όμως που νιώθετε ανεπάρκεια στις γνώσεις ή δεν αισθάνεστε άνετα ζητήστε από κάποιον γιατρό ή κάποιον στενό οικογενειακό φίλο/συγγενή να το κάνει.

Συζητήστε με τον έφηβο για την πρώτη φορά που θα έχει σεξουαλική επαφή, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει (αντισυλληπτικά, προφυλακτικά, κύκλος, διακεκομμένη επαφή ) και τους σχετικούς κινδύνους.

-Συμβουλεύστε το παιδί να προστατεύει τη σεξουαλικότητα του και το σώμα του και να μην αφήνει σε κανέναν να την παραβιάσει με βίαιο τρόπο η απειλές.

-Εφόσον έχουμε ενημερώσει το παιδί, είτε εμείς είτε κάποιος γιατρός για όλα αυτά, δεν παρεμβαίνουμε συνεχώς στην προσωπική του ζωή , ζητώντας να μάθουμε λεπτομέρειες, εκτός εάν ο έφηβος θέλει να μας εμπιστευτεί. Δεν αγωνιούμε για την πρώτη του φορά και δεν μεταφέρουμε αυτό το άγχος στον έφηβο.

Σκεφτείτε επίσης ότι όλες οι ευκαιρίες της καθημερινότητας είναι καλές για να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι η σεξουαλικότητα αποτελεί μέρος της ζωής , την κάνει πιο ευχάριστη και ολοκληρωμένη.

 

Η πρώτη σχέση με το άλλο φύλο και η πρώτη ερωτική επαφή

Οι ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία είναι απόλυτες και κτητικές, τους δίνουν απίστευτη ορμή για ζωή αλλά οι έφηβοι τείνουν να μυθοποιούν και να υποτιμούν γρήγορα τους έρωτες τους.

Συμβουλές προς γονείς

-Προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί ότι είναι σημαντικό να κρατά μέσα στη σχέση την αυτονομία του και την προσωπικότητα του και να μην υπακούει τυφλά τον σύντροφο του.

-Καμιά φορά όταν οι γονείς συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πλέον το μοναδικό αντικείμενο αγάπης των παιδιών τους αντιδρούν με απογοήτευση και ταραχή. Φροντίστε να έχετε επαφή με τα συναισθήματα σας απέναντι στη σεξουαλικότητα και την ερωτική ζωή του εφήβου σας και να προλαβαίνετε τις υπερβολικές αντιδράσεις σας.

-Πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό της κλειδαρότρυπας με τη δικαιολογία ότι πρέπει και θέλω να προστατέψω το παιδί μου. Ο ρόλος των γονέων είναι να υποδέχονται φιλικά τον φίλο ή φίλη , να παραμένουν διαθέσιμοι όταν ο έφηβος θέλει να μιλήσει για την προσωπική του ζωή , να μην επεμβαίνουν στη σχέση και να μην εμπλέκονται και εκείνοι συναισθηματικά με τους συντρόφους των παιδιών. Καμιά φορά τα παιδιά δυσκολεύονται να χωρίσουν από φόβο για το πως θα το πάρουν οι γονείς. Μη βιώνετε προσωπικά τον πόνο του χωρισμού του εφήβου!

-Ο ρόλος των γονέων είναι να μάθουν στα παιδιά να σέβονται τις σεξουαλικές και ερωτικές τους επιθυμίες και αυτές των συντρόφων τους. Εξηγήστε ότι μόνο όταν και οι δυο το θέλουν, η ερωτική πράξη είναι αρμονική και ευχάριστη. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει τα όρια του και να τα θέτει. Σεβαστείτε τόσο το γεγονός ότι δεν θέλει να μιλήσει για αυτά μαζί σας αλλά να είστε ανοιχτοί , χωρίς κριτική και κηρύγματα όταν θα θέλει να σας μιλήσει.

-Μην παραβιάζετε τον χώρο του παιδιού σας αλλά στηρίξτε το σε μια συναισθηματική απογοήτευση , αποδεχτείτε τα συναισθήματα απόρριψης , το θυμό , τη θλίψη του και μην κάνετε κριτική για τις επιλογές του. Τονώστε την αυτοπεποίθηση του , ακουστέ τον , προτρέψτε το σε ασχολίες που θα απομακρύνουν τη σκέψη του από το αγαπημένο πρόσωπο και θα του δώσουν κουράγιο να συνεχίσει. Μην βιάζεστε να του πείτε ότι θα βρει άλλον , αφήστε τον να θρηνήσει την απώλεια του , δώστε του το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να μπορέσει να ξαναβρεί τις ισορροπίες του.

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ –ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-ομοφυλοφιλία

-σεξουαλική κακοποίηση

-επίσκεψη στον γυναικολόγο

-εφηβική εγκυμοσύνη

-πρώιμη σεξουαλική δραστηριότητα