Διαζύγιο

Μετά το διαζύγιο λύση είναι η κοινή διευθέτηση των προβλημάτων.

 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται συνεχώς. Έτσι, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ζευγάρια που ένωσαν τις τύχες τους για μια «δια βίου» συμβίωση να διαπιστώνουν ότι «δεν πάει άλλο». Ξεκίνησαν με όνειρα κοινά αλλά τώρα, έτσι απλά, χωρίζουν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στις αναπτυγμένες χώρες υπολογίζεται ότι ένας γάμος στους δύο καταλήγει σε διαζύγιο. Το διαζύγιο είναι μια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν αλλά είναι ακόμη περισσότερο οδυνηρό για το ψυχικό κόσμο των παιδιών. Δεν θα εξετάσουμε σήμερα το γιατί κάποιος οδηγείται στο διαζύγιο αλλά θα δούμε πως μπορεί κάποιος να κινηθεί μετά από αυτό και προσωπικά αλλά και σε σχέση με τα παιδιά του.

 

Ας διερευνήσουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ατόμων που χωρίζουνε.

Αποφάσισα να χωρίσω, αλλά με τρομάζει η μοναξιά. Πώς θα κάνω καινούρια αρχή μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης; Τι θα αντιμετωπίσω;

Οι αλλαγές που επιφέρει ένα διαζύγιο είναι πολύ σημαντικές σε όλους τους τομείς, τον συναισθηματικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό, κ.α. Συνήθως το άτομο, βιώνει έντονο το συναίσθημα της απώλειας, της ανασφάλειας, της απογοήτευσης και της μοναξιάς, της αμφιθυμίας . Αφού το άτομο περάσει από ένα στάδιο θρήνου όπου νιώθει αδύναμο και θυμωμένο ξεκινά να βιώνει σιγά σιγά μία δεύτερη εφηβεία όπου αρχίζει και απελευθερώνεται από το παρελθόν , διερευνά καλύτερα τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και νιώθει ανακούφιση και αισιοδοξία για το μέλλον. Με τον όρο προσαρμογή μετά το διαζύγιο εννοούμε την ανάπτυξη της ταυτότητας του ατόμου που δεν συνδέεται πλέον με την ιδιότητα του παντρεμένου και εστιάζεται στην εκτέλεση και στην επάρκεια των υποχρεώσεων των ρόλων του στην καθημερινή ζωή, το νοικοκυριό , στην οικογένεια, και στην εργασία. Τα άτομα προσπαθούν να επαναπροσανατολίσουν τον τρόπο ζωής τους και να αποδεχτούν  την καινούργια ταυτότητα τους στον κοινωνικό, σεξουαλικό και επαγγελματικό τομέα. Ωστόσο, είναι βασικό να τονίσουμε ότι η μοναχικότητα είναι απαραίτητη για κάποιο διάστημα. Το άτομο, βγαίνοντας από έναν αποτυχημένο γάμο πρέπει να συλλογιστεί τις δικές του ευθύνες, τα λάθη του, να επεξεργαστεί το θυμό του, την πικρία και στο τέλος να συγχωρήσει τον εαυτό του αλλά και τον πρώην σύντροφό του. Μόνο έτσι θα προχωρήσει και θα κατακτήσει την ψυχική του ηρεμία. Πρέπει να βρει καινούρια ενδιαφέροντα, να γνωρίσει σταδιακά νέους ανθρώπους, ώστε οι καινούριες εμπειρίες να καλύπτουν σιγά σιγά τις παλιές αναμνήσεις. Πρέπει να βάλει στόχους στη ζωή του και να αρχίσει να επανακτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Η ψυχολογικές αντιδράσεις του ενήλικα μετά το διαζύγιο σύμφωνα με τον Wiseman (1975) είναι οι εξής:

 1. Άρνηση
 2. Κατάθλιψη
 3. Θυμός
 4. Επαναπροσδιορισμός του τρόπου ζωής και του εγώ
 5. Αποδοχή και καινούριο επίπεδο λειτουργίας

 

Μετά από το διαζύγιο

 • Ολοκλήρωση των διακανονισμών.
 • Καλύτερη επικοινωνία με τον πρώην σύζυγο.
 • Προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
 • Αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις μας με περιβάλλον.
 • Ελπίδα για μια νέα προοπτική ζωής.
 • Στόχοι και σχέδια για το μέλλον.

Λίγα χρόνια μετά

 • Συγχώρηση. Σεβασμός του άλλου, νέοι κοινωνικοί ρόλοι.
 • Ωρίμανση.
 • Δυνατότητα για νέα σχέση απαλλαγμένη από τα έντονα αρνητικά φορτία της προηγούμενης.

Για μία επιτυχημένη προσαρμογή λοιπόν μετά το διαζύγιο μπορείτε να:

 • Φροντίστε τον εαυτό σας
 • Επιτρέψτε στον εαυτό σας ν’αντιδράσει, είναι φυσιολογικό
 • Αφήστε πίσω το παρελθόν
 • Γνωρίστε τον εαυτό σας καλύτερα
 • Κατανοήστε τη νέα πραγματικότητα

 

Αποφασίσαμε να χωρίσουμε. Ποια πρέπει να είναι η στάση μας στα παιδιά και τι πρέπει να τους πούμε;

Οι ψυχολογικές αντιδράσεις των παιδιών εξαρτώνται από την ηλικία των παιδιών κατά το διαζύγιο. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας αρχικά αντιδρούν με δάκρυα και θυμό, με στάδια έντονης σιωπής, σε σημείο αδιαφορίας. Κάποια από τα συνήθη συμπτώματα είναι διαταραχές στον ύπνο, στο φαγητό, επιθετικότητα, παλινδρόμηση σε προηγούμενες συμπεριφορές και αυξημένη προσκόλληση στον ένα γονέα.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν θλίψη και έντονο θυμό. Με μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων στα αγόρια. Αδυναμία συγκέντρωσης και παραμέληση των μαθημάτων τους.

Οι έφηβοι εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης και δίνουν την εντύπωση ότι απομακρύνονται από την οικογενειακή ζωή και καταφεύγουν σε φίλους. Πολλές φορές βέβαια παρουσιάζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και άγχος για το μέλλον τους.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς, μέσα σ’ ένα πνεύμα συνεργασίας για το παιδί τους να έχουν μια κοινή στάση ως προς αυτό, να εξηγήσουν με ήπιο τρόπο τι συμβαίνει και να συζητήσουν μαζί του για την αλλαγή που συμβαίνει στην οικογένεια του και στη ζωή του. Πρέπει να το ενημερώσουν με ποιόν από τους δύο γονείς θα μείνει και να το διαβεβαιώσουν ότι θα έχει σταθερή επικοινωνία με τον γονέα που δεν θα μείνει μαζί του. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος ή «σύμμαχος» κάποιου από τους δύο γονείς και να εισπράξει την εχθρότητα που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των γονέων. Θα πρέπει να το διαβεβαιώσουν ότι εξακολουθούν να είναι γονείς του όπως και πριν, ότι το αγαπούν και ότι δεν είναι αυτό υπεύθυνο για τον χωρισμό των γονιών του. Τέλος, οφείλουν να του επιτρέψουν να μιλήσει γι� αυτά που το απασχολούν, για τους φόβους και τις ανησυχίες του. Γενικότερα οι καλές σχέσεις και η ποιοτική επικοινωνία των παιδιών και με τους δυο γονείς καθώς και η συνεργασία και αλληλουποστήριξη των παιδιών αποτελούν τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για τη θετική προσαρμογή των παιδιών στο χωρισμό. Η ποιοτική επικοινωνία γονέων παιδιών βασίζεται σε εκδηλώσεις αποδοχής και αγάπης , σταθερά όρια, έλεγχο, επίβλεψη αλλά και σταθερές προσδοκίες ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες τους. Μερικές προτάσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής είναι οι εξης:

 • Μην κρύψετε την αλήθεια από το παιδί. Ανακοινώστε την και οι δύο μαζί
 • Ενθαρρύνετε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
 • Μην κρύψετε τα δικά σας αισθήματα
 • Ενημερώστε το σχολείο του
 • Μην κατηγορείτε τον άλλο γονέα
 • Μην καταφεύγετε σε υλικά ανταλλάγματα
 • Απευθυνθείτε στον ειδικό όταν αυτό είναι χρήσιμο για την καλύτερη ένταξη του παιδιού και του εαυτού σας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχω χωρίσει εδώ και δύο χρόνια και σκέφτομαι να ξαναφτιάξω τη ζωή μου με έναν καινούριο άνθρωπο, αλλά φοβάμαι πως θα το πάρει το παιδί μου αν το μάθει.

Ο χωρισμένος γονιός έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει τη ζωή του και να αναζητήσει έναν νέο σύντροφο, χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση του παιδιού του. Όταν νιώσει σίγουρος για τα συναισθήματά του και την επιλογή του αλλά και για τις προθέσεις του νέου συντρόφου του, μπορεί να πει στο παιδί ότι έχει την ανάγκη ενός συντρόφου και ότι αυτό δεν θα πρέπει να το ανησυχήσει ή να το εκλάβει ως απειλή για τη σχέση τους. Το παιδί μπορεί να τρέφει ελπίδες επανασύνδεσης των δύο γονιών του και να πληγωθεί αντιμετωπίζοντας τη νέα πραγματικότητα. Ο γονιός λοιπόν, θα πρέπει να δώσει στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να το πιέσει να αποδεχτεί άμεσα την απόφασή του.

Η ζωή μετά από διαζύγιο: Ποιες οι πιθανότητες για νέα, επιτυχημένη σχέση.

Μια από τις συνέπειες της διάλυσης των σχέσεων, είναι το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, αρχίζουν ξανά, για δεύτερη ή τρίτη φορά, την αναζήτηση ενός συντρόφου που πιθανόν να είναι ο νέος ή η νέα σύζυγος ή συγκάτοικος.

Στην προσπάθεια τους, συναντούν ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που είναι και αυτοί μόνοι τους. Μερικοί έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους, άλλοι έχουν μόνο συγκατοικήσει με κάποιο ενώ υπάρχουν και αυτοί που δεν είχαν ποτέ σχέσεις.

Με βάση την κοινωνική εικόνα που διαμορφώνεται στον τομέα αυτό, Ολλανδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Utrecht, εξέτασαν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι προηγούμενες σχέσεις ενός ατόμου για τις μελλοντικές του σχέσεις.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα, δείχνουν ότι μετά από ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο, οι πιθανότητες νέου γάμου ή απλά συγκατοίκησης, μειώνονται. Ιδιαίτερα ένας προηγούμενος γάμος ή παιδιά που γεννήθηκαν εξαιτίας μιας προηγούμενης σχέσης, μειώνουν τις πιθανότητες και ελπίδες επιτυχίας μιας νέας σχέσης. Επιπρόσθετα οι ελπίδες για μια γυναίκα, είναι λιγότερες σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μια πιθανή εξήγηση για την αρνητική επίδραση των προηγούμενων εμπειριών, μπορεί να είναι το ότι οι άνθρωποι γίνονται πολύ πιο προσεκτικοί μετά από ένα διαζύγιο.

Ας δούμε με λεπτομέρεια την ανάλυση των ευρημάτων των Ολλανδών ερευνητών:

1. Πιθανότητες μιας νέας σχέσης, προηγούμενος γάμος και παιδιά

Οι ελπίδες για μια νέα σχέση, μειώνονται σημαντικά εάν υπάρχει προηγούμενος γάμος ή παιδιά από προηγούμενη σχέση. Παρά το γεγονός ότι οι χωρισμένοι ή οι διαζευγμένοι άνθρωποι επιθυμούν ακόμη εξίσου έντονα ένα ταίρι, εντούτοις έχουν ισχυρότερη προτίμηση για μια λιγότερο δεσμευτική μορφή σχέσης όπως για παράδειγμα να έχουν τη σχέση αλλά να ζουν ξεχωριστά ή να συγκατοικούν χωρίς όμως να προχωρούν σε γάμο.

Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν πάρει διαζύγιο, προτιμούν περισσότερο να μην συζούν με ένα σύντροφο. Αυτοί, που στην προηγούμενη σχέση συγκατοικούσαν μόνο, ακόμη επιθυμούν να κάνουν το ίδιο. Οι προηγούμενες εμπειρίες διαζυγίου, επηρεάζουν πολύ βαθύτερα τις προτιμήσεις των γυναικών παρά εκείνες των ανδρών.

2. Επιλογή του συντροφου

Οι διαζευγμένοι άνδρες και γυναίκες, αρκετά συχνά έχουν ένα ταίρι που επίσης είναι διαζευγμένο. Το γεγονός αυτό ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία των διαζευγμένων. Η ηλικία και το φύλο παίζουν ρόλο για την επόμενη σχέση.

Οι γυναίκες και οι πιο ηλικιωμένοι χωρίς εμπειρίες διαζυγίου, έχουν συχνότερα σύντροφο που είναι διαζευγμένος. Οι άντρες και οι νεότεροι χωρίς εμπειρίες διαζυγίου, έχουν με μεγαλύτερη συχνότητα, ένα νέο σύντροφο χωρίς προηγούμενο ιστορικό σχέσης.

3. Ξανά διαζύγιο

Οι προηγούμενες εμπειρίες, επηρεάζουν τις ελπίδες επιτυχίας της επόμενης σχέσης. Στοιχεία από τη Νορβηγία, δείχνουν ότι άνθρωποι που ήδη βίωσαν εμπειρία διαζυγίου, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν ξανά διαζύγιο.

Μεταξύ αυτών που έχουν προηγούμενες εμπειρίες συγκατοίκησης και συνάπτουν ξανά νέα σχέση και συγκατοικούν, οι πιθανότητες διάλυσης της νέας σχέσης είναι οι ίδιες όπως σε ανθρώπους που συγκατοικούν για πρώτη φορά.

Μόλις παντρευτούν οι άνθρωποι που συγκατοικούν, οι πιθανότητες τους να διαζευχθούν, είναι λίγο χαμηλότερες από αυτές των ανθρώπων που παντρεύονται για πρώτη φορά. .

 Τι επιλογές πρέπει να κάνω μετά το διαζύγιο για να μπορέσω να ξαναδημιουργήσω μία καινούργια σχέση.

 1. ₼ρχισε να ελέγχεις τα αισθήματά σου. Μην αφήνεις να απορροφούν όλη την ενέργειά σου.
 2. Αν δεν εργάζεσαι ψάξε άμεσα για εργασία.
 3. Βάζε μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους που θα βελτιώσουν τη ζωή σου. ₼ρχισε γυμναστήριο, υγιεινή διατροφή, κόψε τις κακές συνήθειες που ίσως έχεις (και σε καμία περίπτωση μην αρχίσεις καινούριες), φτιάξε το χώρο όπου ζεις στα δεδομένα σου, κάνε νέες φιλίες)
 4. Να δεχτείς ότι η ζωή σου είναι πλέον μία πρόκληση. Αντιμετώπισε την πρόκληση σαν μία ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον όπως το φαντάζεσαι.
 5. Να δεχτείς το γεγονός ότι έχεις πάρει διαζύγιο. Έχεις ένα παρελθόν που πέρασε, το παρόν που το βιώνεις και ένα μέλλον που έρχεται. Δέσε το παρόν με το μέλλον. Το να ξεχάσεις το παρελθόν είναι δύσκολο και δεν έχει καμία αξία. Θα πρέπει όμως να αποτελεί απλώς ένα μάθημα και όχι έναν οδηγό για το μέλλον σου.
 6. Μην κάνεις βιαστικές επιλογές. Το να βάλεις στόχους και το να ανανεώσεις τη ζωή σου είναι καλό. Η προσπάθειά σου όμως να ξεχάσεις το παρελθόν ενδέχεται να σε οδηγήσει σε πολλές λανθασμένες επιλογές. Πολλές προσπάθησαν να κάνουν μία νέα σχέση και τελικά τους κόστισε ακόμα περισσότερο. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική αν κάνεις ένα τέτοιο βήμα. Ένας δεύτερος χωρισμός, ακόμα και αν η σχέση διαρκέσει ελάχιστα μπορεί να σου στοιχίσει πολύ. Το καλύτερο είναι να βελτιώσεις πρώτα τη ζωή σου και να φύγεις από το στάδιο της έντονης συναισθηματικής φόρτισης και μετά να κάνεις μία νέα σχέση.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να ξεπεραστεί το διαζύγιο δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε έτοιμες ή εύκολες λύσεις. Αρκεί όμως η θέληση και η προσπάθεια και είναι σίγουρο ότι όλα θα βελτιωθούν με τον χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχέση μετά από ένα διαζύγιο ! Το σκέφτεσαι;

Μετά από κάθε μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις την εσωτερική δύναμη ή επιθυμία για να ανοίξεις την καρδιά σου και να ξαναγαπήσεις. Όταν ένας νέος έρωτας σου χτυπάει τη πόρτα για να του ανοίξεις πως μπορείς να ξέρεις ότι έχεις ξεπεράσει την παλιά σχέση και τα σημάδια έχουν επουλωθεί; Δεν υπάρχει μία συνταγή που να πιάνει σε όλους. Το κάθε άτομο αντιδράει με διαφορετικό τρόπο μετά από ένα διαζύγιο. Aλλωστε ένα διαζύγιο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους καθώς κάθε σχέση είναι διαφορετική. Κάποιοι μπορεί να το είχαν πάρει απόφαση πολύ πριν από το διαζύγιο, άλλοι να παντρεύτηκαν από ανάγκη και άλλοι να χώρισαν λόγω συνθηκών. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια γνωρίσματα που μπορούν να δείξουν την ετοιμότητά μας για μία νέα σχέση. Απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα για να διαπιστώσεις την ετοιμότητά σου:

1 Πόσο σταθερή είναι η ζωή σου;

Πως είναι δυνατόν να θέλεις να κάνεις μία σωστή σχέση αν η ίδια σου η ζωή δεν είναι φταιγμένη σωστά; Πολλά άτομα αρχίζουν μία νέα σχέση για να διορθώσουν τις ζωές τους. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει η σχέση. Αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θέλεις μία νέα σχέση τότε δεν είναι επιθυμία αλλά ανάγκη. Μία υγιής σχέση δεν γίνεται από ανάγκη.

2 Έμαθες κάτι για τον εαυτό σου από τις προηγούμενες σχέσεις;

Στη ζωή μας, συναντούμε πολλά και διαφορετικά εμπόδια, ανθρώπους, εμπειρίες. Αυτός είναι ο λόγος που το κάθε άτομο είναι μοναδικό. Τα άτομα που είναι ευτυχισμένα και αισιόδοξα για τη ζωή είναι αυτά που αξιοποιούν τις εμπειρίες τους για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και αν είναι άσχημες. Αν δεν έχεις μάθει κάτι από τις σχέσεις σου με άλλα άτομα τότε θα αντιμετωπίζεις πάντα τις ίδιες δυσκολίες μέχρι να το ανακαλύψεις. Δεν μπορείς να κόψεις τις κακές συνήθειες αν δεν τις έχεις συνειδητοποιήσει.

3 Ξέρεις τι ακριβώς θέλεις από το επόμενο άτομο σε μία σχέση;

Κάθε σχέση μας δίνει την ευκαιρία να ανατρέξουμε στη λίστα των «ιδανικών» για τον σύντροφό μας. Κάποιες φορές αυτά που θέλαμε δεν αντιστοιχούσαν ή ήταν αντίθετα με αυτά που χρειαζόμασταν. Ιδίως μετά από μία μακροχρόνια σχέση θα πρέπει να θυμηθείς τι «ιδανικά»θα ήθελες στο άτομο που θα γνωρίσεις και να τα αξιολογήσεις έγκαιρα. Θέλεις τιμιότητα, ειλικρίνια, ομορφιά, αγάπη..; Κανείς δεν είναι τέλειος (εξάλλου και η τελειότητα είναι βαρετή!). Θα πρέπει να ξεχωρίσεις ιδίως ποια είναι τα στοιχεία που θα έκαναν τη νέα σχέση σου να έχει ένα γρήγορο τέλος και να τα αποφύγεις σε κάθε περίπτωση.

4 Μήπως έχεις «κολλήσει» στο παρελθόν σου;

Μην κάνεις το λάθος και χρησιμοποιήσεις μόνο το παρελθόν σου για τις νέες σου σχέσεις. Κάθε στιγμή στη ζωή μας μαθαίνουμε και αντιμετωπίζουμε νέες καταστάσεις και εμπειρίες. Κάποια άτομα αναπολούν το παρελθόν με νοσταλγία και θεωρούν ότι μία περασμένη αγάπη είναι αναντικατάστατη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι και μόνο το γεγονός ότι κάθε προηγούμενη σχέση σου κατέληξε στο διαζύγιο ή τον χωρισμό σημαίνει ότι υπάρχουν και καλύτερες σχέσεις για την ζωή σου. Ιδανική δεν ήταν η σχέση που κατέληξε στο διαζύγιο. Γι΄ αυτό ψάξε την ιδανική σχέση στο μέλλον σου, όχι στο παρελθόν σου.

5 Έχεις μιλήσει με κάποιο πρόσωπο για τα αισθήματα σου;

Κάποιες φορές είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσεις μόνος ή μόνη τα ζητήματα σου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Με το να μοιράζεσαι αυτό που σκέφτεσαι ή αισθάνεσαι σου δίνεται η ευκαιρία να απαλλαχτείς από τον πόνο που αισθάνεσαι σε μεγάλο βαθμό ή να απομακρύνεις αρνητικά συναισθήματα. Πολύ περισσότερο, ένας φίλος ή μία φίλη μπορούν να σκεφτούν ψύχραιμα και αντικειμενικά και να σε συμβουλέψουν τι είναι το καλύτερο για σένα.